Liz Behmoaras: Sen Bir Başka Gittin
Mardin-İstanbul-Paris üçgeninde kimlik arayışı ve bir aşk öyküsü…Yazar ve çevirmen Liz Behmoaras’ın Doğan Kitap’tan çıkan son romanı Sen Bir Başka Gittin, yeni bir hayat arayışına ve geçmişle barışmaya dair sürükleyici bir roman.
Mardin’in bir köyünde doğan Efrem, üniversite eğitiminin ardından gittiği Paris’te büyük bir gazetede işe başlar, Ortadoğu ve Türkiye üzerine yazılarıyla kısa sürede tanınır. Ancak ülkesine ve Süryani kimliğine yabancı, dışarıdan bakan bir gazeteci olarak Mardin’le de bağlarını tamamen koparmıştır. Efrem, babasından kalan evini satmak üzere yıllar sonra Mardin’e gelir. Evin alıcısı Zuhal adında İstanbullu genç bir kadındır. Mozaik sanatçısı olan Zuhal köydeki evi restore edip, köydeki kadınlara mozaik ve el sanatları kursları vermeyi düşünmektedir.
Geçmişleri Zuhal ile Efrem’i bir araya getirerek yaralarını saracak, Efrem’i kendisiyle ve kimliğiyle barıştıracak mıdır?
ALINTI
“Ne hissettiğim mi? Bilebilsem! Öylesine karmaşık duygular ki, öyle anlat dediğin zaman ısmarlama anlatamıyorsun. Tek söyleyebileceğim, geçmişten asla ve asla kopamadığındır. Doğmuş olduğun topraklardan da…” Dirseğini masaya dayayıp kızına doğru eğildi:
“Aslında sana cevap olarak az önceki bilgileri aktarmam tesadüf değildi.”
“Nasıl yani?”
“Gazeteye yazacağın yazıyı anlatıyorsun, gibi bir şeyler söyledin ya… Bunu yapmam bir tesadüf değil.”
“Biraz daha açık konuşsana!”
“Bak, doğup büyüdüğüm ülkede nasıl bir yer işgal ettiğimi biliyordum ve bu yer bana yetersiz geliyordu. Ben de başka yerde bir şeyler inşa etme amacıyla orayı terk ettim. Ama geldiğim ülkede ne tür bir yerim olacağını bilmiyordum. Böyle durumlarda bir an geliyor, insan tam olarak hangi ülkeye ait olduğunu bilemez oluyor, ya da söyle diyeyim, ne birine ne de ötekine tam olarak ait olabiliyor. Ben de buna çözüm olarak kendimi gazeteciliğe, daha genel anlamda yazı yazmaya adadım;‘Yazmak hem bir kaçış hem de bir sığınaktır’ der Pessoa…”
“Yani…”
“Yani… zaman içinde ben tek ülke olarak mesleğimi gördüm ve görmeye devam ediyorum.”
YAZAR HAKKINDA
1950 yılında İstanbul’da doğdu. Çeşitli yayınevlerinde çevirmenlik, yerli ve yabancı yayın kuruluşlarında serbest gazetecilik yaptı. 1986-1996 yılları arasında Şalom gazetesinin kültür servisinde editör olarak çalıştı. Bu sırada Nokta dergisi, Yeni Yüzyıl ve Cumhuriyet gazetesi, ayrıca Liberation, L’Arche ve Tribune Juive adlı Fransız gazetelerinde yazılar yazdı. Türkiye’de Aydınların Gözüyle Yahudiler, Kimsin Jak Samanon?, Yüzyıl Sonu Tanıklıkları, Mazhar Osman, Suat Deviş, Bir Kimlik Arayışının Hikâyesi ve Doğan Kitap tarafından yayımlanan Sevmenin Zamanı (2011) başlıca eserleridir.