Fotoğraf: MUHSIN AKGUN

Fotoğraf: MUHSİN AKGÜN

Ahmet Ümit 1960 yılında Gaziantep’te doğdu. 1983 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. 1985-86 yıllarında Moskova’da Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde eğitim gördü. Türkiye’nin en önemli polisiye ve suç yazarlarından biridir.

İlk öyküsünü 1982 yılında kaleme aldı. Bu öykü 40 dilde yayınlanan bir dergide basıldı.

İlk kitabı Sokağın Zulası (Şiir) 1989 yılında yayınlanmıştır. Bu kitabı, Çıplak Ayaklıydı Gece (Öykü), Masal Masal İçinde (Masal), Bir Ses Böler Geceyi (Roman), Sis ve Gece (Roman), Kar Kokusu (Roman), Agatha’nın Anahtarı (Öykü), Patasana (Roman), Kukla (Roman), Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (Öykü), Beyoğlu Rapsodisi (Roman), Aşk Köpekliktir (Öykü), Kavim (Roman), Ninatta’nın Bileziği (Destan), İnsan Ruhunun Haritası (Deneme), Olmayan Ülke (Masal), Bab-ı Esrar (Roman), İstanbul Hatırası (Roman), Sultanı Öldürmek (Roman), Beyoğlu’nun En Güzel Abisi (Roman), Elveda Güzel Vatanım (Roman) adlı eserleri izlemiştir.

Hikayelerinden Başkomser Nevzat,Çiçekçinin Ölümü, Tapınak Fahişeleri ve Başkomser Nevzat, Davulcu Davutu Kim Öldürdü? adlı üç çizgi roman yapılmıştır. Kitapları yirmiden fazla dile çevrilen Ahmet Ümit’in masalları ve bazı romanları okullarda yardımcı ders kitabı olarak okutulmaktadır.

Ahmet Ümit’in romanları sağlam bir polisiye kurgunun yanında, derin sosyolojik ve psikolojik çözümlemeler içerir. Ülkenin tarihsel mirası olan, Hitit İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na dair ilginç bilgiler metinlerinin içine ustaca yerleştirilmiştir. Ama bu çarpıcı tarih notları, okurun ilgisini diri tutmaktan çok insan ruhunu tartışmak için kullanılır. Çünkü yazar, edebiyatının bir amacı varsa eğer, bunun insan ruhunu açıklamak olduğuna inanmaktadır. Onun romanları, Anadolu’nun zengin tarihi üzerinde, Poe’nun kurgusuyla, Dostoyevski’nin ruhsal çözümlemelerinin bir birleşimi gibidir. Yazdıklarının en önemli özelliği hızlı okunabilir olmasının yanında, güçlü bir dile, sağlam bir edebiyat estetiğine sahip olmasıdır.

 www.ahmetumit.com

Ahmet Ümit’in Diğer Dillere Çevrilen Kitapları

 Ahmet Ümit’in Yer Aldığı Antolojiler: