Gül İrepoğlu
Gül İrepoğlu İstanbul Lisesi’ni ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Estetik ve Sanat Tarihi Kürsüsü’nde akademik kariyerine başladı, 1997’de aynı kurumda sanat tarihi profesörü unvanını aldı. 26 yıl hizmetten sonra 2005’te yazmaya vakit ayırmak üzere üniversiteden erken emekli oldu.
Osmanlı Resim Sanatı, padişah portreleri, Lale Devri, Doğu ile Batının sanatsal ilişkileri, Lale Kültürü, Gül Kültürü ve Osmanlı Saray Mücevheri alanlarında eserler verdi.
TRT ve NTV’de çeşitli kültür-Sanat programları hazırlayıp sundu. TAÇ Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu yönetim kurulu üyesi ve Somut Kültürel Miras Komitesi başkanı olarak görev yaptı.
Romanları birçok dile çevrildi. Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde (2003) romanı Topkapı Sarayı’ndaki ilişkileri ve Lale Devri’ni; Cariye (2007) romanı 18. yüzyılda Osmanlı Sarayı hareminde geçen bir aşk öyküsünü; Fiyonklu İstanbul Dürbünü (2009) giysilerden yola çıkarak bir anı-roman çerçevesinde İstanbul’un son 50 yılını, İstanbul Yıldızı (2014) romanı sıra dışı bir elmasın Kanuni döneminden günümüze sıra dışı kişilerin yaşamına dokunuşunu gerçek olaylara dayanarak kurgular. Son romanı Aşk-ı Derya: Ayvazovski’nin Gizli İstanbul Güncesi (2016) 19. yüzyılın ünlü ressamının İstanbul serüvenini konu almaktadır.
Gül İrepoğlu’nun Diğer Dillere Çevrilen Kitapları
|